Voorstelling mentale gezondheid en suïcide

Gepubliceerd op 27 april 2023 om 12:00

In februari 2023 vonden er drie indrukwekkende voorstellingen plaats van theatercollectief 't Verskil. Het doel van dit project was om mentale gezondheid en suïcide bespreekbaar te maken en het publiek op een dieper niveau aan te spreken door middel van theater, muziek en beeld. Als ervaringsdeskundigen werkten we samen aan deze participatieve voorstelling en het publiek werd aangemoedigd om na de voorstelling het gesprek aan te gaan over dit belangrijke onderwerp.

Ik had de eer om de hoofdrol te spelen in dit bijzondere project, waarbij ik de personage vertolkte dat een
zelfmoordpoging deed. Het was aangrijpend om te zien hoe het publiek werd meegenomen in het verhaal dat naar dit heftige moment leidde. Met dit project wilden we namelijk het taboe doorbreken dat nog steeds heerst rondom mentale gezondheid en suïcide. Want bijna iedereen kent wel iemand die hier ooit mee te maken heeft gehad, maar toch blijft het moeilijk om hierover te praten. Door kunst te gebruiken hebben we dit bespreekbaar weten te maken en roept het emoties op die anders misschien niet worden geuit.

Het spelen van de hoofdrol was voor mij in eerste instantie wel enorm spannend vanwege het gevoelige onderwerp. Dit raakte mij persoonlijk omdat ik zelf ervaring heb gehad met suïcidale gedachten en mijn mentale gezondheid. Gelukkig kreeg ik veel steun van mijn mede-spelers en de groep als geheel, waardoor we er samen iets heel moois van hebben gemaakt. Het was dan ook een bijzondere ervaring om deel vanuit te maken en ik ben ontzettend trots op wat we als team hebben bereikt!

Als laatste wil ik graag nog mijn dank uitspreken naar alle mensen die naar de voorstelling zijn komen kijken. Jullie aanwezigheid en steun hebben ervoor gezorgd dat we dit verhaal konden delen en het onderwerp mentale gezondheid en suïcide bespreekbaar konden maken. Ik hoop dat we door deze voorstelling het gesprek hebben geopend over dit belangrijke onderwerp. Bedankt!

Disclaimer - Alle foto's en filmpje zijn gemaakt door: ©CKTOPFOTOGRAFIE2023

Reactie plaatsen

Reacties

trijnette
een jaar geleden

je bent goed als je bent

Dorine
een jaar geleden

Dank je wel :) Dat geldt zeker ook voor jou!